Camperreis van San Francisco naar Phoenix 2014

En route

Na lang aandringen van Bobby’s kant geef ik uiteindelijk toe om met een camper door Amerika te gaan reizen. We vliegen naar San Francisco en van daaruit reizen we in een maand naar Phoenix. Op onze route komen we in de bekendste parken zoals Yosemite, Death Valley, Zion, Bryce Canyon, Grand Canyon, Arches, Capitol Reef and Monument Valley.  We zijn heel benieuwd hoe het camperleven ons gaat bevallen.

Reisschema

          • 20 sept.                  > Vlucht Sint Maarten naar Charlotte
          • 21 sept.                  > Vlucht Charlotte naar San Francisco
          • 22 sept.                  > San Francisco
          • 23 sept.                  > San Francisco
          • 24 sept.                  > rit naar Yosemite National Park
          • 25, 26 en 27 sept. > Yosemite NP
          • 28 sept.                  > rit naar Sequoia National Park
          • 29 sept.                  > rit naar Bakersfield
          • 30 sept.                  > rit naar Death Valley National Park
          • 1 okt.                      > Death Valley NP
          • 2 okt.                      > rit naar Las Vegas
          • 3 okt.                      > rit naar Valley of Fire State Park
          • 4 okt.                      > rit naar Zion National Park
          • 5 en 6 okt.             > Zion NP
          • 7 okt.                      > rit naar Bryce Canyon
  • 8 okt.                      > Bryce Canyon
  • 9 okt.                      > rit naar Capitol Reef National Park
  • 10 okt.                    > Capitol Reef NP
  • 11 okt.                    > rit naar Arches National Park
  • 12 okt.                    > Arches NP
  • 13 okt.                    > rit Monument Valley
  • 14 okt.                    > Monument Valley
  • 15 okt.                    > rit naar Page
  • 16 en 17 okt.         > Page
  • 18 okt.                    > rit naar Grand Canyon
  • 19  en 20 okt.        > Grand Canyon
  • 21 okt.                    > rit naar Sedona
  • 22 okt.                    > Sedona
  • 23 okt.                    > rit naar Phoenix
  • 24 okt.                    > vlucht  Phoenix – Miami – Sint Maarten

San Francisco

Overnachting     : Hotel Whitcomb (3 nachten)

San Francisco is een leuke stad en met de Hop on Hop off bus krijgen we een goede indruk van alle bezienswaardigheden. De 1e middag/avond wandelen we door de straatjes van het toeristische gedeelte van de Fishermans Wharf en bewonderen we de  zeehonden die lui in de haven liggen te “stinken”.

Vanaf het beginpunt van Powelstreet maken we een ritje met de beroemde cablecar baan. Deze rijdt in de steile straat heen en weer draait op het begin en eindpunt op een plateau om weer de andere kant op te kunnen rijden. In elke film die zich in San Francisco afspeelt komt hij wel in beeld.

Ook Alcatraz staat op het programma en van veraf zien we de Rock met de gevangenis al vanuit zee opdoemen. De audiotour is erg interessant en het is indrukwekkend om te zien hoe mensen hier onder vreselijke omstandigheden gevangen hebben gezeten. Tijdens een demonstratie van de bediening van de celdeuren gaat het geluid van het dichtslaan van de deuren door merg en been.

San Francisco heeft vele leuke wijken, waaronder de wijk en het park Alamo Square. Aan dit park staan  zes beroemde Victoriaanse huizen bekend als de Painted Ladies. Deze pastelkleurige ‘scheve’ huizen zijn bekend geworden door de tv serie Full House. We vertoeven een uurtje op het grasveld in het park en wandelen daarna naar Lombard Street met zijn gezellige winkeltjes en restaurantjes.   

Uiteraard verkennen we de stad ook op de fiets via een prachtige route over de Golden Gate Bridge. Als we in de buurt van de brug komen zien we dat deze gedeeltelijk in de zon en gedeeltelijk in de mist ligt. Aan de andere kant van de brug ligt het plaatsje Saulsolito met een prachtig uitzicht op de skyline van SFO. Na een lekkere lunch gaan we met de ferry terug naar SFO. Deze fietstocht is echt een aanrader voor iedereen.

Yosemite National Park

Afstand                : 280 km, 4 uur rijden
Campground       : Upper Pines en Lower Pines Campground (3 nachten)

Na drie dagen van de stad te hebben genoten nemen we bij El Monte onze 25 ft camper in ontvangst. Hij is van 2014 dus hartstikke nieuw en ziet er echt schitterend uit. We hebben de handleiding al een aantal keren goed doorgenomen en na nog een uitgebreide uitleg gaan we vol goede moed op pad.

De camper is breed, lang en hoog en het is wel even wennen om met zo een bakbeest rond te rijden. Bij de Wallmart en Safeway doen we onze eerste inkopen en dan gaan we echt op weg. Het eerste gedeelte gaat over de snelweg maar al snel rijden we over een scenic route in de richting van Yosemite. We rijden de bergen in, krijgen haarspeldbochten en stijgen als een gek. En dan nog diepe afgronden zonder vangrail, niet de meeste ideale start in een onbekende camper op de eerste reisdag!!!. Bobby krijgt het regelmatig Spaans benauwd en ik hou me goed en doe alsof het allemaal geen probleem is. Na 2 uurtjes stressen en een hartslag van boven de 200 bereiken we veilig onze campground midden in het bos. We worden gewaarschuwd voor de aanwezigheid van beren en moeten de “bearbox” gebruiken, een metalen kist met slot, waarin we levensmiddelen, shampoo en andere sterk ruikende producten op kunnen bergen. Een beer kan beter deze kist open breken dan onze camper toch!!!  

Aangezien de campground in een vlakke vallei ligt, verkennen we de omgeving met de fiets. We fietsen door het bos en over uitgestrekte meadows, een vlakte met grassen, watertjes, omringd door steile bergwanden. Regelmatig parkeren we onze fiets bij een wandelroute, om ook te voet het gebied te verkennen. We picknicken aan een riviertje en eenmaal terug op de campground, wandelen de hertjes langs de camper. Hoezo midden in de natuur?

De volgende ochtend nemen we de shuttle bus naar Glacier Point, vanwaar we een overweldigend uitzicht over de vallei en de omliggende bergtoppen hebben. Het weer is super mooi, zonnig maar fris, dus ideaal voor een wandeling. We wandelen via de Four mile trail terug naar de vallei. De uitdaging van deze wandeling zit niet in de lengte en het hoogteverschil, maar in hoogtevrees. Niet normaal hoe we soms over een smal pad zonder afrastering langs de afgrond moeten lopen, we krijgen het er behoorlijk warm van. Maar de uitzichten zijn adembenemend en we genieten volop. Na 2 uur afdalen beginnen onze kuiten en knieën behoorlijk te protesteren en we zijn blij als we na een kleine 3 uur bij de bushalte staan. Op de campground zakken we uitgeput in onze stoeltjes neer. We zijn heel benieuwd hoe onze beentjes het de komende dagen gaan doen!!!!.

Sequoia National Park

Afstand                : 200 km, 3,5 uur rijden
Campground       : Lodgepole campground

In het Sequoia NP staan de grootste bomen ter wereld en de weg er naartoe slingert weer door de bergen. Het gaat me al iets gemakkelijker af en na een paar uurtjes rijden komen we aan op de campground. De volgende ochtend rijden we naar het beginpunt van een wandeling naar de hoogste boom, de Sherman tree. Onderweg steekt er ineens een beer de weg over, een beer, ze bestaan dus echt, ze zitten hier echt. Tijdens onze wandeling naar de General Sherman Tree zien we weer een beer. Wow, dit is ff anders dan vanuit de camper. We staan gewoon buiten in het bos op een afstand van een paar honderd meter naar een beer te kijken, moet niet gekker worden!!!!. Ook deze beer verdwijnt na een tijdje uit ons zicht en we wandelen verder naar de Sherman Tree. Die is echt gigantisch groot. Volgens mij heb je 18 mannen nodig die met gespreide armen gaan staan om de boom te omhelzen. Het bos met Sequoia’s is prachtig en we besluiten verder het bos in te wandelen. Het miezert nog een beetje maar we zijn goed ingepakt, met regenjack, dus dat mag de pret niet drukken. Binnen de kortste keren zien we weer een beer, nu in een boom met twee snuffelende cubs op de grond. Op een gegeven moment daalt de moeder af naar de grond en is het even spannend hoe ze zal reageren als ze ons en nog een paar andere toeristen ziet staan. Ze trekt zich echter niets van ons aan, snuffelt nog even gezellig naar haar kindjes rond en vertrekt uiteindelijk weer het diepe bos in. Dit was echt een super ervaring, vijf beren op een dag, wie had dat ooit gedacht. En daarmee houdt het nog niet op, even later nog een beer en als we vanaf de parkeerplaats wegrijden en vervolgens tegen elkaar zeggen “voor nog een beer stoppen we niet” steekt er weer eentje de weg over, Zeven beren…….. hebben wij weer.

Bakersfield – Death Valley National Park

Afstand                : 240 km, 4 uur rijden
Campground       : RV campground

 Afstand                : 380 km, 5,5 uur rijden
Campground       : Panamint Spring campground (1 nacht)
Campground       : Texas Spring (1 nacht)

Met een tussenstop in Bakersfield rijden we op 29 september naar Death Valley, de heetste, droogste en laagste plaats in Amerika. Het is wel spannend, want in verband met de warmte en kans op motorpech geven verhuurbedrijven aan dat je pas vanaf 1 oktober met een camper de vallei in mag.   Maar we gokken het, mochten we pech krijgen, dan wachten we gewoon tot 1 oktober voordat we de Road Service bellen. Als we de vallei in rijden lopen de temperaturen aardig op en moeten we zelfs een pittige pas over. Tijdens de klim houden we de temperatuurmeter goed in de gaten, zou toch vervelend zijn als het nu al mis gaat. We besluiten dan ook bij de 1e campground meteen te stoppen en parkeren de camper op een schitterende plek met uitzicht over een vlakte, de duinen en de erachter liggende  bergen. We zetten onze stoeltjes neer en vanaf de eerste rang genieten we van de zonsondergang. De kleuren van de duinen en bergen veranderen van zachtgeel naar oranje en rood, wat een prachtig schouwspel. ’s Avonds zitten we voor het eerst in een korte broek bij het kampvuur, op een bijna lege campground met maar 1 camper, die van ons.

De volgende ochtend rijden we in alle vroegte, als het nog niet zo warm is, naar de andere kant van de vallei. We stoppen bij de Mesquite Flat zandduinen en wandelen de hoge duinen in. Afzien, maar zeker de moeite waard.

Daarna rijden we naar de Golden Canyon trail en wandelen via de trail naar een uitzichtpunt met zicht op de rotsformatie van het Cathedral Amphi theater. Aan het eind van de middag rijden we naar de zoutvlakte Badwater Basin (855 meter onder zeeniveau). Het is warm en we besluiten niet de zoutvlakte op te lopen. Daarna rijden we de Artist scenic route, die eigenlijk verboden is voor campers boven de 23 ft. Die van ons 25ft maar het visitorcenter geeft ons toestemming om de route te rijden. De weg is een eenrichtingsweg en kronkelt door een soort Canyon met prachtige kleuren. In de smalle bochten is het passen en meten om geen schade te rijden. Het mooiste punt is Artist palet , een  rotswand van diverse kleuren, waardoor het op een palet met verf lijkt. De zonsondergang bewonderen we vanaf Zabriski Point. We slepen onze stoeltjes en met een biertje en chips wachten we tot de zon onder gaat. Een mooie afsluiting van ons verblijf in Death Valley.

Las Vegas

Afstand                : 250 km, 3,5 uur rijden
Campground       : Oasis RV resort

Ook al zijn we geen stadsmensen, de midden in de woestijn gelegen gokstad Las Vegas willen we niet overslaan. In de loop van de middag rijden we “per ongeluk” met de camper over de zogenaamde Strip, de hoofdweg waar alle casino’s en grote hotels liggen. Gelukkig vinden we snel de juiste afslag en overnachten we net buiten de stad op een RV campground. Eind van de middag gaan we met de bus de stad in. Jeetje wat een gebouwen, wat een hotels, wat een casino’s en wat een verlichting. We eten in een van de casino’s en hebben tickets voor een voorstelling van Cirque du Soleil. We sluiten de avond af met de licht- en muziekshow bij de beroemde Bellagio fontein, die tot 140 meter hoog het water de lucht in spuit. Leuk om allemaal mee te maken, maar de natuur trekt ons meer.

Valley of Fire State Park

Afstand                : 80 km, 1 uur rijden
Campground       : Atlatl Rock Campground (1 nacht)

State Parken in Amerika zijn vaak net zo mooi als de Nationale Parken en het Valley of Fire State Park is daar een mooi voorbeeld van. Het staat met name bekend om zijn bijzondere rode rotsformaties die vooral rond zonsopkomst en zonsondergang bijna vuurrood lijken. Op onze route door het park parkeren we de camper op een mooie plek om lekker te lunchen en een boekje te lezen. Eind van de middag wandelen we de White Domes Trail, die midden door de rode en witte rotsformaties loopt. Daarna vinden we een leuke plek op een campground, we zijn blij dat we dit park bezocht hebben.

Zion National Park

Afstand                : 230 km, 4 uur rijden
Campground       : Watchman campground (3 nachten)  

Zion National Park bestaat uit een groot ravijn met diverse neven Canyons, die door de Virgin-rivier zijn uitgesleten. De bekendste weg is de Zion Canyon Scenic Drive, met aan weerszijden uitzichtpunten en wandelroutes. Deze weg is afgesloten voor al het verkeer behalve de shuttlebus, die dagelijks alle wandel en uitzichtpunten af rijdt. Iets buiten de zuid ingang vinden we een mooie campground met zicht op de steile wanden van de Canyon. We hebben een mooie plek met vuurgril en de avonden genieten we van een lekker kampvuur, de ondergaande zon en de prachtige sterrenhemel. Tijdens ons verblijf rijden we meerdere keren met de shuttlebus door het park om een aantal wandelingen te maken. Vroeg in de ochtend is het nog erg koud, maar in de loop van de dag is de temperatuur aangenaam. Het is prachtig weer en de rood/witte bergen steken prachtig af tegen de helderblauwe hemel. We wandelen onder andere de Riverside walk langs een rivier en een wandeling naar de Weeping Rock. Dit is een steil pad de bergen in, naar een hangende rots waar het water als een watervalletje naar beneden sijpelt. Ook de wandeling naar de upper en lower pools is de moeite waard. Na drie nachten nemen we met weemoed afscheid van het park en hebben onze wandelschoenen weer heel wat kilometers afgelegd.

Bryce Canyon National Park

Afstand                : 120 km, 2 uur rijden
Campground       : Sunset campground (2 nachten) 

Bryce Canyon is een van de mooiste nationale parken van Amerika. De hoefijzervormige kloof staat vol muren en torens in uiteenlopende kleurschakeringen. Het meest bijzonder zijn de roestbruin gekleurde met witte hoodoos (smalle rotspilaren). We vinden een campground in een dennenbos, vlakbij de rand van de kloof.  De volgende dag wandelen we na het ontbijt vanaf de campground naar Sunset Point. Het is koud en we zijn dik ingepakt. We lopen het eerste gedeelte van de Queens Garden trail en dalen tussen de hoodoos af naar beneden. Het is minder zonnig dan gisteren maar, doordat de zon regelmatig tevoorschijn komt en de wolken sluierwolken zijn, zijn de kleuren nog steeds prachtig om te zien. De Queens Garden trail eindigt in de vallei en van daaruit gaan we verder over de Navajo trail. Die gaat verder door de vallei om uiteindelijk aan de andere kant van de Canyon weer omhoog te gaan. We nemen als laatste Wall Street trail met hele hoge pieken en een smalle Canyon, waardoor we omhoog moeten klauteren. En dan staan we weer op het plateau met het mooie uitzicht over Bryce, wat een geweldige dag en wat een schitterend park.

De volgende dag rijden we de 29 kilometer Rim Road op. Deze weg volgt de Canyon rand en eindigt aan de andere kant van het park. Hij heeft meerdere uitzichtpunten waar je een prachtig overzicht van het park hebt. Eerlijk is eerlijk we kunnen ons voorstellen dat dit park als een van de mooiste parken van Amerika wordt betiteld. Aangezien het gisteravond erg koud was op de campground besluiten we vanavond een keer te gaan “uit eten”. We wandelen naar de dichtstbijzijnde lodge en krijgen een verrukkelijk maal voorgeschoteld. Eenmaal in de camper vogelen we uit hoe de verwarming werkt en kruipen we een lekker warm bedje in.

Capitol Reef National Park

Afstand                : 180 km, 3 uur rijden
Campground       : Fruita campground (2 nachten) 

Torens, koepels en hoge kliffen in uiteenlopende kleuren, daarvoor moet je naar Capitol Reef National Park. Het is onder andere vernoemd naar het beroemde Capitool in Washington. In het witte Navajo-zandsteen bevinden zich namelijk koepels die aan het gebouw doen denken. We vertrekken op tijd en rijden via een scenic route door rode Canyons en mooie vergezichten over een soort maanlandschap. De route loopt verder door de naaldbossen en ratelpopulieren, die gezien de herfst er goudgeel bij staan. In Capitol Reef vinden we een mooie campground in een boomgaard en aan het begin van verschillende wandelpaden. We wandelen onder andere de Chahab Canyon Trail en de Hickman Bridge trail. Tijdens de wandelingen moeten we veel klimmen en klauteren en door de jarenlange erosie veroorzaakt door het water zien de rotsen om ons heen eruit als gatenkaas. De diep groene dennenboompjes die her en der verspreid uit de rotsen staan, steken mooi af tegen de geel oranje achtige rotsen en op meerdere plaatsen hebben we een mooi uitzicht over de campground en de vallei. Aan het einde van de middag rijden we nog een stukje over de scenic route om bij de Panorama view van de ondergaande zon te genieten. Daarna lekker terug naar ons campertje en kampvuurtje, het camperleven bevalt ons wel.

Arches National Park

Afstand                : 215 km, 3 uur rijden
Campground       : Slick Rock Campground Moab (1 nacht)
Campground       : Devils Garden campground Arches (1 nacht) 

Arches NP bestaat uit rode rotsen en meer dan 2000 natuurlijk gevormde bogen en grillige vormen in alle soorten en maten. De twee meest bekende zijn de Delicate Arch en de Landscape Arch.

Onderweg naar Arches maken we een stop bij het Dead Horse Point State Park. Vanaf het uitzichtpunt hebben we een prachtig uitzicht op de Colorado rivier die een scherpe bocht maakt als een hoefijzer. In de verte zien we ook nog een aantal kleine water bekkens knal blauw en roze van kleur, mogelijk bekkens voor zoutwinning.

Helaas zijn alle campgrounds in het park vol en staan we verplicht op een RV campground in Moab. Ook de parkeerplaatsen bij de hikes in het park schijnen vroeg vol te lopen. De volgende ochtend rijden we zonder ontbijt het park in. We parkeren  rond half 8 onze camper en na een ontbijt gaan we op pad, voordat de grote horde toeristen aan de hike gaan beginnen. Het is een niet al te mooie hike klimmend over een plateau. Maar als we aan het eind over een redelijk smalle richel de hoek om wandelen, zien we de Delicate Arche. Wow, wat een gaaf gezicht. De helling waarop we staan is redelijk schuin en gaat de afgrond in, dus ik voel me niet helemaal op mijn gemak. Na een half uur genoten te hebben van het uitzicht gaan we weer naar de camper.

We rijden naar de laatste campground op het park in de hoop dat er misschien toch nog een plekje vrij is. En ja hoor voor een nacht krijgen we een prachtige plaats toegewezen met een geweldig uitzicht tussen de rode rotsen. We zijn dolgelukkig. Eigenlijk hebben de nog een nacht voor de RV in Moab betaald, maar die zoeken het maar uit. ’s Middags rijden we naar twee uitzichtpunten op de Delicate Arche, naar een paar panorama uitzichten en maken we een mooie hike naar de Windows, de South, the North en de Turtel. Eind van de middag maken we nog een hike vanaf de campground. Een leuke hike langs de Broken Arche met de ondergaande zon, waardoor de kleuren steeds mooier worden. ’s Avonds genieten we in alle rust van onze prachtige plek in de natuur, ons kampvuur en de serene rust. Zoveel beter dan een RV campsite….

De volgende ochtend maken we nog een vroege wandeling naar de Landscape Arche. Het is koud, het waait en af en toe valt er lichte regen. Maar als we bij de Landscape Arche aankomen, komt het zonnetje door, hoezo geluk en wat een mooie afsluiting van ons bezoek aan dit park.

Monument Valley

Afstand                : 250 km, 4 uur rijden
Campground       : Goulding’s RV campground (2 nachten)

Onderweg naar Monument Valley rijden waait het hard met flinke windstoten, waardoor het lastig is om met de camper op de goede weghelft te blijven. Als we Monument Valley naderen hebben we door de wind en opstuivende zand helaas een heel slecht zicht op de specifieke rotsformaties van dit gebied. Het park mag alleen onder begeleiding bezocht worden en de volgende ochtend rijden we in een grote open jeep, bestuurd door een Navajo Indiaanse, met zes andere toeristen het park in. Het is een prachtige off the  road trip en onze gids manoeuvreert de Jeep feilloos over de scheve rotsplateaus en brengt ons op de mooiste plekjes in het park. In het gebied zijn veel grotten in de hoge rotswanden uitgehouwen, waar vroeger de indianen leefden. Bij een aantal grotten klimmen we omhoog en zien we dat er zelfs een soort kamertjes zijn gemaakt en plaatsen voor kampvuren. Verder zijn er onder de grot in de rotsen gaten gemaakt waarin ze zelfgemaakte ladders konden zetten om naar de grot te klimmen. Toch wel heel bijzonder om dit zo te zien. De lunch is helaas geen Indiaanse lunch, maar een verbrande hamburger, echt Amerikaans dus…. 

Na de lunch rijden we naar het gedeelte van het park, waar de bekende monumenten staan. In dit gebied zijn heel veel cowboyfilms opgenomen en op een bepaald punt rijdt een man met zijn paard naar het eind van een rots uitstulping boven een afgrond. Dit plaatje zie je in een film met John Wayne en is erg herkenbaar. Het is een super leuke tocht en ook Monument Valley is weer de moeite waard.

Page en Lake Powell

Afstand                : 200 km, 3 uur rijden
Campground       : Wahweap campground (3 nachten)

Na een relaxte rit parkeren we onze camper op een mooie campground aan Lake Powell. Het meer is bijna 300 km lang en het helderblauwe water contrasteert fel met de okerbruine rotswanden eromheen.
De volgende dag maken we in de loop van de dag een schitterende boottocht over het meer en zijn uitlopers in de Canyons. De steile wanden van de Canyons hebben prachtige kleuren en door het slijten van het water lijken het gigantische muurschilderingen.

Vlakbij Lake Powell ligt de Antelope Canyon, die met haar zandstenen wanden en een schitterende, mysterieuze lichtinval een van de meest fotogenieke bestemmingen in Amerika is. De Canyon mag alleen onder begeleiding bezocht worden en met een hele hoop andere toeristen hobbelen we in een fourwheel drive naar de Canyon. De Canyon is gevormd door de kracht van water, wind en zand en de uitgesleten wanden in combinatie met de lichtinval van de zon, zorgt voor een prachtig schouwspel. Helaas zijn er heel veel toeristen en lopen we in een rap tempo van de ene naar de andere kant van de Canyon en weer terug. Maar, al met al zouden we het iedereen aanraden om deze Canyon te bezoeken, het is echt de moeite waard.

Grand Canyon

Afstand                : 175 km, 3,5 uur rijden
Campground       : Mather Campground (3 nachten)

De route van Page naar de Grand Canyon is een redelijk lange tocht, omdat we ook nog wat bergjes te trotseren hebben. Als we het park inrijden zijn  er al een aantal uitzichtpunten vanwaar we de Canyon voor het eerst kunnen zien. Het is erg indrukwekkend…. Onze campground is midden in het bos en vlakbij ligt de Market Plaza met wat winkeltjes terrasjes en wifi. De weersvoorspellingen zijn wat minder, maar de volgende ochtend is het behoorlijk mooi weer en gaan we voor de moeilijke Kaibab Trail hike, die de Canyon in gaat. Ze zeggen “elk uur dat je afdaalt kost je 2 uur om weer boven te komen”. Dus, op tijd op pad en we zien wel hoever we afdalen. Aan het begin van de hike kijken we de diepte in en zien we het wandelpad, dat behoorlijk steil en langs een kam naar beneden voert. Oeps, dit wordt een pittige tocht. We starten vol goede moed en lopen regelmatig dicht langs de wand van de Canyon, omdat het pad echt langs een steile afgrond loopt. Na een klein uurtje lopen komen we bij het “Ooh Aah Point” uit. En het is hier echt Ooh Aah…,wat een geweldig uitzicht. Onze volgende stop is Ceder Ridge, vanwaar we vanaf een kleine vlakte verschillende kanten de Canyon in kunnen kijken. We zien nu hoever we al zijn gedaald en besluiten aan de klim terug te beginnen. De tocht naar boven is pittig, maar te doen. Al met al is dit een prachtige hike die ik iedereen aan zou bevelen.
Na deze hike gaan we met de shuttlebus een deel van de Canyon in, waar we met de auto niet mogen komen. De bus stopt bij 9 uitkijkpunten en we stappen bij de laatste stop uit. Van daaruit wandelen we terug langs de rim van de Canyon. De zon gaat langzaam onder en de kleuren van de Canyon zijn prachtig. Na een klein uurtje wandelen stappen we bij een ander uitzichtpunt weer op de bus en gaan we terug naar de Campground, wat een superdag.

En dan is het zover, Bobby krijgt haar verjaardagscadeau, een helikoptervlucht over de Grand Canyon.  

We hebben zoals altijd weer geluk en zitten voorin naast de piloot, een betere plek is er niet. We krijgen allemaal een koptelefoon op en als we vertrekken geeft de piloot korte uitleg over de route die we gaan vliegen. Daarna krijgen we prachtige muziek te horen en vliegen we over een dennenbos in de richting van de Canyon. Op een gegeven moment zien we de rand van de Canyon en voordat we het weten vliegen we echt boven de Canyon. Het is werkelijk schitterend mooi. Het uitzicht is prachtig, de zon schijnt, mooie muziek, het lijkt wel een sprookje. Tussen door krijgen we ook nog een stukje uitleg over het ontstaan van de Canyon. Het is zo mooi dat Bobby er emotioneel van wordt en de tranen in haar ogen springen. Het is ook echt adembenemend mooi….. Na een half uur moeten we helaas weer terug, maar deze vlucht komt voor mij op plaats 2 van vakantie hoogtepunten, op 1 nog steeds de Gorilla familie in Oeganda
Eind van de middag rijden we nog naar een keer naar een van de uitzichtpunten om van de zonsondergang te genieten. Ons avontuur in de Grand Canyon zit erop.  

Sedona

Afstand                : 180 km, 3 uur rijden

Campground       : Pine Flat Campground (2 nachten)
Campground       : Rancho RV park (1 nacht)

Onderweg naar Sedona stoppen we in Flagstaff en geven we weer grof geld uit bij de outdoor zaak Rei. We vinden een leuke campground midden in het bos in de omgeving van Sedona. De herfstkleuren komen langzaam aan tevoorschijn en het is leuk om weer eens iets van de jaargetijden mee te maken.
Sedona is een leuke plaats met adobe huisjes, restaurantjes en terrasjes waar je heerlijk kunt eten. Niet te vergelijken met andere delen van Amerika waar je alleen in grote airco fastfood restaurants hebt. We besluiten dan ook eens heerlijk in een luxe restaurant met buitenterras te dineren.
De volgende ochtend wandelen we de West Fork trail. Ook op deze parkeerplaats schijnt het druk te zijn dus wederom voor het ontbijt die kant op en op de parkeerplaats ontbijten. Dat is het voordeel van een camper. De wandeling is rond de 10 km en loopt langs de Oak Creek, een riviertje dat tussen de Canyon door naar beneden kabbelt. De hike schijnt in het najaar een van de mooiere hikes te zijn in dit gebied, omdat de bladeren in het bos verkleuren. Het verschil met een wandeling in Nederland is het feit dat we in een Canyon wandelen met rode en gele bergwanden met dennenbomen om ons heen. De hike duurt uiteindelijk iets meer dan 4 uur en was zeker de moeite waard.

Eind van de middag rijden we weer naar Sedona en nemen we een smoothie op een terras met wifi.

De volgende dag rijden we naar een campground iets ten zuiden van Sedona voor onze laatste overnachting. Daar lozen we de camper en maken we alles schoon, zodat we de volgende dag in de loop van de ochtend de camper netjes in kunnen leveren. Vanaf de inleverplek worden we naar een hotelletje in de buurt van de luchthaven van Phoenix gebracht. Daar kunnen we een paar uurtjes slapen, voordat we eind van de avond terug naar Sint Maarten vliegen.

Ik moet eerlijk zeggen, ik zag een campervakantie in Amerika niet zo zitten, maar ben helemaal om. Reizen met een camper geeft je ultieme vrijheid en de gelegenheid om midden in de natuur van de rust en stilte te genieten. Een camperreis is zeker voor herhaling vatbaar, dit was dus niet de laatste keer. 

Tips

  • Denk aan een Esta en als je met kinderen reist, elk kind moet in Amerika een eigen paspoort hebben
  • De prijzen van brandstof verschillen enorm in de VS. Tanken in een nationaal park of in dorpen is erg duur. Probeer daarom bij supermarkten, grote steden of langs snelwegen te tanken
  • Het is voordeliger om sommige benodigdheden zelf te kopen zoals campingstoeltjes, broodrooster e.d. dan te huren of kopen bij de verhuurder. Op de laatste dag zet je ze bv. te koop op de camping. Is ons al vaker gelukt.
  • Haal je boodschappen in grote supermarkten zoals de Wallmarkt of Safeway. Vaak hebben ze gratis klantenpassen, die je veel korting opleveren
  • Bij de huur van je camper zijn er een aantal kilometers (of miles) per dag gratis. Ga je hier overheen? Dan moet je achteraf bij betalen. Soms is het mogelijk om van te voren een pakket af te kopen met extra kilometers. Als je van te voren dus een beetje uitzoekt hoeveel je gaat rijden is het voordeliger om er een pakket bij te kopen. Hetzelfde geldt voor het afkopen van de generatorkosten. Wij doen dit nooit omdat wij de generator bijna nooit gebruiken. En tijdens het rijden laadt de generator weer op.
  • Ben je van plan veel Nationale parken te bezoeken, koop dan een National Park Pass. Deze is te koop bij de ingang van alle nationale parken en hiermee ben je vaak voordeliger uit
  • Houd er rekening mee dat de hoogte en breedte van een camper heel anders zijn. Het is handig om hier een briefje van te maken (ook in inches) en het op het dashboard te plakken
  • Je weet het vast al maar bij deze neem een wereld-stekker mee (voltage is 110) en evt. verlengsnoer voor kleine apparaten
  • Wij gebruiken altijd de wegenkaarten van Rand McNally, te koop bij vrijwel elke supermarkt of benzinestation. Hierop staan ook de scenic routes aangegeven
  • Op de snelweg word je zowel links als rechts ingehaald denk daaraan. ‘keep your line’ is het motto
  • Als je op een camping (met name campings in nationale parken) buiten eet, zorg er dan voor dat er geen etensresten achter blijven. Blijven deze resten wel liggen dan moet je niet raar opkijken als een aantal beren op bezoek komen. Beren moet je ten alle tijden serieus nemen, prachtig om te zien maar ze kunnen een camper zo slopen. Bovendien als een beer went aan mensen wordt hij uiteindelijk door rangers afgeschoten, denk hier aan!
  • De laatste maar erg belangrijke tip is voor als je medicatie meeneemt op vakantie. Zorg er dan voor dat je een verklaring van de huisarts bij je hebt en/of een medicijnen paspoort zodat je door de politie, beveiligers op het vliegveld of anderszins niet aangehouden wordt, omdat de medicatie voor  een drug wordt aangezien.

Hopelijk heb je veel plezier gehad aan het lezen van dit reisverslag. Mocht je nog vragen hebben neem dan contact met ons op via de contactpagina of laat een reactie achter op de berichtenpagina.