Camperreis Yellowstone 2016

Reisschema

     • 11 juni             > Vlucht Sint Maarten naar Denver
     • 12 juni             > Denver
     • 13 juni             > rit naar Cheyenne
     • 14 juni             > rit naar Custer State Park
     • 15 en 16 juni  >Custer State Park / Mount Rushmore
     • 17 juni             > rit naar Badlands
     • 18 en 19 juni  > Badlands
     • 20 juni             > rit naar Theodore Roosevelt NP
     • 21 juni             > Theodore Roosevelt NP
     • 22 en 23 juni  > Theodore Roosevelt NP
     • 24 juni             > rit naar Sheridan
 • 25 juni             > rit naar Cody
 • 26 juni             > Cody
 • 27 juni             > rit naar het Yellowstone Park
 • 28 en 29 juni  > Yellowstone hot springs
 • 30 juni, 1 juli   > Yellowstone geisers
 • 2 juli                 > rit naar Grand Teton
 • 3 juli                 > Grand Teton
 • 4 juli                 > rit naar Riverton
 • 5 juli                 > rit naar de Rocky Mountains / Estes NP
 • 6 en 7 juli        > Estes NP
 • 8 en 9 juli        > rit via Nederland naar Denver en vlucht naar SXM        

Denver

Overnachting     : Double Tree Hilton (2 nachten)

Ook dit jaar trekken we er weer met de camper op uit en vliegen we vanaf Sint Maarten via Philadelphia naar Denver. Denver ligt op 1600 meter hoogte tegen de Rocky Mountains aan geplakt. Het is een leuke stad en we plannen een dag  om de stad kunnen verkennen. We bezoeken onder andere Larimar Square, het oude gedeelte van Denver, waar veel Victoriaanse huizen staan. We slenteren door de gezellige straatjes met winkeltjes, saloons, wijnbarren en restaurants. Na een lekkere late lunch gaan we aan het begin van de avond weer terug naar het hotel.

Cheyenne

Afstand                : 160km, 2 uur rijden
Campground       : Travel Park Restway (1 nacht)

De volgende dag halen we een prachtige, bijna nieuwe camper van 25ft bij Road Bear op. Nadat we de nodige inkopen hebben gedaan, rijden we eind van de middag naar Cheyenne. Op een RV campground pakken we de koffers uit en richten we de camper in. Wat een heerlijk vooruitzicht, een maand lang rondtrekken in een camper, helemaal top!!

Custer State Park

Afstand                : 420km, 5 uur rijden
Campground       : Big Pine campground (3 nachten)

Onze 1e bestemming is het Custer State Park in South Dakota. Het park staat bekend om zijn enorme kudde bizons. Vlakbij het park vinden we een mooie campground met vuurgril in een dennenbos. ’s Middags maken we een wandeling om Sylvan Lake en krijgen we een eerste indruk van het park. De volgende ochtend rijden we in alle vroegte de Wild Life loupe. Als snel zien we een hele kudde bizons naast en op de weg staan. De omgeving is schitterend, uitgestrekte vlaktes met rotsformaties, vogels, prairiehondjes, een soort herten en heel veel, maar dan ook heel veel kuddes bizons. Rond koffietijd zetten we de camper aan de kant van de weg, met het prachtige uitzicht op de vlaktes. Een kopje koffie, thee en een stroopwafel maken het plaatje compleet.

Na de lunch wandelen we de Sunday Gulch Trail. We stijgen en dalen via een slingerweg door een dennenbos en hebben regelmatig prachtige uitzichten op de mooie omgeving. Na iets meer dan 2 uur komen we aan het eindpunt en wandelen we terug naar onze camper. Heerlijk om weer in de natuur te wandelen en te genieten van de mooie omgeving. We sluiten de dag af met een kampvuur en BBQ. Dit is het de reden waarom camperreizen zo geweldig zijn.

De scenic routes in het park zijn smal met lage tunnels, waardoor onder andere de prachtige Needles Highway verboden is voor campers. Daarom hebben we voor de 2e dag een ATV gehuurd, waarmee we over de slingerende wegen tussen de prachtige rotsformaties door crossen. Nadat we een aantal tunneltjes zijn gepasseerd, begrijpen we dat we hier met onze camper inderdaad nooit doorheen hadden gekund. We rijden de hele route en besluiten via gravelwegen en de Wild Life Loupe terug te rijden. Na het inleveren van de ATV MOETEN we terug naar de campground. We zitten van top tot teen onder het zand en een douche is het enige waar we op dat moment naar snakken.

We bezoeken ook het Crazy Horse Memorial, waar het hoofd van het beroemde Noord-Amerikaanse indianenopperhoofd Crazy Horse in de granieten rotsen wordt gebeiteld. Het wordt ’s werelds grootste bergsculptuur en is de tegenhanger van Mount Rushmore. Vanaf de weg is de sculptuur al zichtbaar en erg indrukwekkend om te zien. Na de nodige foto’s te hebben gemaakt rijden we terug naar de campground voor het eind van de middag/avond ritueel. Een drankje, een hapje en een kampvuur, wat wil je nog meer!!!

Mount Rushmore national monument

Afstand                : 35 km, 1 uur rijden

Via een gedeelte van de Iron Mountain Road, een weg vol met tunnels door de rotsformaties rijden we naar Mount Rushmore. Het laatste gedeelte van de weg moeten we overslaan, omdat onze camper te groot is. Jammer want vanuit de laatste tunnel heb je direct zicht op Mount Rushmore. Dit is een granietberg waar de  gezichten van vier presidenten zijn uitgehouwen: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt. Het is prachtig weer en vanaf het Grand View terras hebben we een schitterend uitzicht op de vier hoofden. Ze steken prachtig af tegen de blauwe lucht. We lopen de Presidential trail, vanwaar we vanuit verschillende hoeken zicht hebben op de hoofden. Toch wel indrukwekkend om te zien.

Badlands National Park

Afstand                : 135 km, 2 uur rijden
Campground       : Cederpass Campground (3 nachten)

Via Rapid City, waar we boodschappen doen, rijden we door naar Badlands National Park. In de buurt van het park zien we de rotsformaties van de Badlands langzaam tevoorschijn komen. We vinden een mooie plaats op de campground met overkapping en uitzicht op de Badlands.  

De volgende ochtend gaan we in verband met de verwachtte hitte, op tijd op pad. We rijden een stukje de scenic route af tot aan “the door”. Vanaf hier maken we een korte wandeling de Badlands in. Het is nog rustig en we volgen de genummerde gele paaltjes over de vlakte van de Badlands. De natuur is mooi en de kleuren en rotsformaties komen in de opkomende zon goed tot hun recht. Na deze wandeling besluiten we de gehele scenic route te gaan rijden. Aangezien de zon in het oosten op komt, rijden we in tegengestelde richting. Dan zijn de kleuren het mooist. We stoppen op diverse view points en de ene plek is nog mooier dan de andere. Uiteindelijk komen we rond het middaguur in het plaatsje Wall uit. We brengen een kort bezoek aan het toeristische plaatsje en rijden daarna verder de scenic route af om van de ondergaande zon te gaan genieten. Tegen zonsondergang parkeren we de camper langs de weg, zetten we de stoeltjes buiten neer en eten op deze geweldig mooie plek ons avondeten op. Beter kunnen we het niet hebben. Als de zon onder begint te gaan rijden we op ons gemak de route terug. De kleuren worden wel steeds mooier dus het is de moeite waard. Rond half 10 komen we terug op de campground, wat een leuke dag.

De volgende dag maken we de wandeling over de Notch Trail. Dit is een wandeling waarbij je over een ladder naar boven moet klimmen en je geen hoogtevrees moet hebben. De klim over de ladder valt best mee na een paar korte stukjes langs een kleine afgrond te hebben gelopen, lopen we over een plateau naar een mooi uitkijkpunt. We hebben zicht op een uitgestrekte vlakte met een aantal pieken van de Badlands en zien ook de campground liggen. Omdat het nog vroeg is, lopen we ook de Castle trail. Die loopt aardig vlak tussen een paar mooie stukken van de Badlands door. De rotsachtige pieken lijken wel kasteeltjes, vandaar waarschijnlijk ook de naam. De rest van de dag relaxen we bij de camper en genieten we van het mooie uitzicht op de Badlands. Dit park is een echte aanrader.

Theodore Roosevelt National Park

Afstand                : 450 km, 6 uur rijden
Campground       : Cottonwood campground (3 nachten) 

Onze volgende bestemming is het Theodore Roosevelt National Park en gezien de afstand twijfelen we of we een tussenstop zullen maken. De route is lang en saai, alleen maar uitgestrekte landschappen zonder veel te zien. Het waait hard en met de onverwachtse windstoten, dweilen we regelmatig over de weg. Na een pittige tocht komen we aan bij de campground. We staan aan de rand bij een rivier en ook hier is weer een vuurgril en kan het kampvuur opgestookt worden.

De volgende ochtend rijden we de scenic route door het park. Als we nog maar 15 minuten onderweg zijn, zien we een kudde bizons langs de kant van de weg. Er zijn meerdere uitkijkpunten met een prachtig zicht over het heuvelachtige landschap van het park. Op een van de uitkijkpunt komen er ineens wilde Mustangs de heuvels op gerend, geweldig. Ze stoppen als ze ons zien en de leider van de kudde leidt ze om via een andere weg. Een stukje verderop steken ze de weg over en verdwijnen ze via de heuvels uit ons zicht. Nog geen 5 minuten later komen we weer een kudde Mustangs tegen. Het zijn er meer dan 30 en ze staan ongeveer 300 meter van de weg af rustig te grazen. Hoezo geluk!!!

Na een paar korte wandelingen rijden we naar Medora, een schattig dorpje met allemaal huisjes en gebouwen in cowboy stijl. We lunchen in een saloon en wandelen door het stadje heen. ’s Avonds is het rusten en genieten van het prachtige uitzicht op de rivier die droog staat ha ha ha… Bobby stookt het vuurtje op en we leggen  heerlijk gemarineerde spareribs op de BBQ. Voldaan duiken we daarna ons bedje in.

De volgende ochtend rijden we de scenic route nog een keer, maar nu de andere kant op. We zien wederom bizons en Mustangs en tijdens één van de wandelingen komen we zelfs een gebied met hoodoo’s tegen (rotskegels). Kortom, een onbekend park, maar ongekend mooi en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Sheridan en Cody

Afstand                : 500 km, 6 uur rijden
Campground       : Koa in Sheridan (1 nacht)
Afstand                : 240 km, 4 uur rijden
Campground       : Panderosa Campground (2 nachten)

Via Sheridan (1 nacht) rijden we naar het plaatsje Cody, een klein Western stadje en de gateway naar Yellowstone. Tot aan Sheridan is het een saaie route, maar de dag erna rijden we dwars door de Bighorn Mountains, ook wel ‘het zusje van de Rocky Mountains’ genoemd. Het weidse landschap is gevarieerd, bestaande uit bossen, grasvlakten, schilderachtige bergen, valleien en kristalheldere meren. We stijgen via haarspeldbochten al snel naar een gigantische hoogte van rond de 3000 meter. De route nummer 14 splitst zich op een gegeven moment in de 14 en de 14 alt. De 14 alt is blijkbaar de mooiste route, maar ook de heftigste in verband met afdalingen van 10%. We komen zelfs een aantal keren een bord tegen met de mededeling de remmen te controleren alvorens door te rijden. We denken dan nog, och dat komt wel goed. Maar dan komen we een groot bord tegen met de route en het dalingspercentage met de mededeling het goed uit ons hoofd te leren en vooral de “runways” te onthouden, waar je met remproblemen nog een redelijke uitloop hebt. Dat is wel even slikken. Maar, we gaan ervoor pfpfpfpfp. Alles in de low gear en regelmatig bij uitzichtpunten stoppen om de remmen af te laten koelen. De  steile afdalingen zijn toch wel pittig, maar de vergezichten zijn prachtig en de moeite waard.  

Cody is een leuk plaatsje met allemaal oude gebouwen in cowboystijl, met Amerikaanse vlaggen in de straat, verkoop van zadels, laarzen, hoefijzer en alles wat verder met de cowboy tijd te maken heeft. We nemen een kijkje in een vuurwapen winkel. Bizar, hier verkopen ze jachtgeweren, maar ook gewone handvuurwapens, niet te geloven. Het enige dat wij kopen is beerspray, want die zullen we vanaf Yellowstone echt nodig hebben.
Verder bezoeken we het “Buffalo Bill Center of the West”. Dit museum geeft de geschiedenis van Buffalo Bill weer, de cowboy die vele bizons doodde, scout was van de cavalerie en vocht tegen de indianen.
Verder zijn er tentoonstellingen over de indianen, de geschiedenis van de vuurwapens in Amerika en de flora en fauna van Yellowstone. Een bezoek aan dit museum is zeker de moeite waard.
’s Avonds eten we in een saloon een lekkere steak, Cody is zeker een leuke tussenstop op weg naar Yellowstone.

Yellowstone National Park

Afstand                : 150 km, 2 uur rijden
Campground       : Canyon Campground (2 nachten)
Campground       : Mammoth Campground (1 nacht)
Campground       : Madison Campground (2 nachten)
Camground         : Grant Campground (1 nacht)

Yellowstone is zo groot dat we hier bijna een week gaan vertoeven. Het is ons de afgelopen twee weken gelukt in twee van de drie verschillende gebieden van het park een campground te reserveren. De route naar Yellowstone is prachtig We rijden tussen de dennenbomen, door valleien en uitgestrekte landschappen. We rijden aan de Oostkant het park in en dan schrikken we ons rot. Het eerste uur rijden we eigenlijk alleen maar door verbrande dennenbossen. Wat ziet dit er triest uit. We wisten wel dat Yellowstone door bosbranden geteisterd werd, maar wisten niet dat het zo intens was. Nadat we de verbrande gebieden achter ons laten, komen we in de open gebieden, de Hayden vallei. Dit is een op meer dan 2000 meter hoogte gelegen vallei met prachtige heuvels en op de achtergrond bergen met sneeuw. We passeren het Yellowstone Lake en overal zien we rookwolkjes uit de grond komen. We rijden over een vulkaan en hebben geen idee wat er onder de grond allemaal gaande is. Op weg naar de campground rijden we langs de MUD vulcano. Het is even lastig om een parkeerplaats te vinden i.v.m. de drukte en we twijfelen even of we met de andere toeristen het aangelegde houten pad gaan bewandelen, maar we doen het toch. Yellowstone is nu eenmaal HET park van de USA en we weten dat we hier niet de enige toeristen zijn. En we hebben geen spijt van onze beslissing. Het pad loopt lang geisers/modderpoelen en de stank van het zwavel komt ons tegemoet. Blijkbaar vinden de bizons dit een prettige locatie, want langs de route komen we er meerdere tegen. Ze liggen gewoon op anderhalve meter van het pad heerlijk op de grond in de buurt van een geiser van de warmte te genieten. Op de route ligt nog een klein borrelend vennetje en op een aantal plaatsen komt het stoom uit de aarde naar boven. Dat levert mooie plaatjes op met bizons in de mist in plaats van gorilla’s in de mist.

Nadat we onze plek op de campground hebben geconfisqueerd rijden we nog een stukje noordelijk richting de meadows. Door de meadows stroomt een rivier, waar honderden bizons in meerdere kuddes op hun gemakje te grazen. Fantastisch…. We parkeren de camper en genieten van het mooie uitzicht. Men heeft ons geadviseerd tussen 6 – 8 uur de rit naar de campground te maken. Dan zit er wild en hebben we kans beren te zien. En dat klopt, op de terugweg zien we een bruine beer niet al te ver bij de weg vandaan. Het lukt om de camper te parkeren en ons geduld wordt beloond. We zien de moeder met twee cubs. De cubs klimmen in een boom en mams gaat uiteindelijk ook die kant op. De cubs komen naar beneden en ze liggen even heerlijk bij moeder op de buik. Daarna zetten ze de wandeling voort door een open gebied en lukt het uiteindelijk om een paar mooie foto’s te maken. Wat een mazzel hebben wij en niets is minder waar, Yellowstone is een topper onder de natuurgebieden.    

Dit deel van Yellowstone is het gebied van Canyons en watervallen. We rijden de North en de South Rim af en maken meerdere wandelingen, onder andere naar de Upper Falls view. Daarna rijden we naar Artist Point van waar we de 94 meter hoge Lower Falls kunnen zien. Deze is twee keer zo hoog dan de Niagara Falls in Canada. Een ritje op een paard door de Lamar vallei, een uitgestrekte groene vlakte, maakt de dag compleet. Op de campground maakt Bobby een vuurtje en genieten we na van een geweldige dag.  

Vanochtend gaan we al om 6 uur op pad om een plaatsje op de Mammoth campground te bemachtigen (first come first serve). Eigenlijk geen probleem want door de opkomende zon op de meadows en de lege weg genieten we met volle teugen van de rit. Om 7 uur staan we als nummer 7 in de rij, dus nu maar duimen dat er zeven plaatsen vrij komen. En…. We hebben geluk, iets na achten zijn we aan de beurt en krijgen we een prachtige plek met een mooi uitzicht toegewezen.
In dit gebied liggen de Mammoth Hot Springs een thermaal gebied met prachtige heetwaterbronnen. De terrassen zijn ruim zestig meter hoog. Door de aanwezigheid van algen en bacteriën kleurt het water bij ongeveer 54 graden Celsius oranjebruin, bij 71 graden blauw en boven de 75 graden geel. Via diverse wandelpaden vanaf verschillende hoogtes kunnen we het fenomeen bewonderen. Het is erg indrukwekkend, overal zijn bekkens met water, geel, bruin en blauw gekleurd. Op bepaalde plaatsen komt de stoom van het hete water af. Als we alle routes hebben gelopen, relaxen we de rest van de dag op de campground.

Onze volgende bestemming is Geyser County, een gebied dat bekend staat om zijn vele geisers. Onderweg rijden we langs het Norris Geyser Basin. Hier maken we een prachtige wandeling over vlonders tussen de waterpoelen, geisers en rookpluimen door. Wat een prachtig en sprookjesachtig landschap. Niet te geloven zo mooi als de natuur kan zijn. Bij Artist Paintpoint rijden we de parkeerplaats op, maar die staat al propvol. Jammer maar we zijn blij dat we de Geisers bij Norris in alle rust, zonder horde toeristen hebben kunnen bekijken. We rijden door naar de Madison campground, waar we een mooi plaatsje tussen de bomen krijgen toegewezen. We parkeren tegen de richting in, trekken ons luifeltje uit en komen even bij van de enerverende ochtend. We bekijken wat we morgen allemaal willen doen en de conclusie is dat we wederom heel vroeg op pad moeten om nog veel meer geisers in dit gebied te bekijken.

De volgende ochtend bezoeken we meerdere warmwater poelen en geisers. De Old Faithful geyser is redelijk betrouwbaar, waardoor men op de minuut af aan kan geven wanneer hij gaat spuiten. Om de geiser heen staan meerdere bankjes waar we in het vroege ochtendzonnetje wachten op het spectaculaire moment van spuiten. Elke keer komen er kleine stoomwolkjes uit en soms spuit hij een beetje water, laten we maar zeggen het voorspel. Totdat hij daadwerkelijk uitbarst en het water wel 20 – 30 meter de lucht in spuit, wow wat geweldig om te zien. Via vlonders wandelen we door het gebied, waar meerdere prachtig gekleurde warmwater poelen en geisers zijn, die spectaculair de lucht in spuiten. Na een paar uur genieten gaan we terug naar de campground. Wij vonden dit het meest spectaculaire gebied in Yellowstone.

De volgende ochtend huren we een fiets en gaan we gewapend met bearspray op pad. We krijgen prima fietsen mee en fietsen naar de Morning Glory Pool en het Buiscuit Basin. De route loopt door een  dennenbos en aan het begin van het pad staat ‘bear area’. Oeps, dus veel geluid maken en de bearspray bij de hand. We roepen steeds “hi bear, coming through, hi bear ” en bereiken veilig de Biscuit Basin. Daar is de Saphire Pool het hoogtepunt, in en in blauw en met een mooie soort schacht, waardoor we de diepte in kijken. We maken de wandeling op de boardwalk en fietsen daarna onder luid geroep van “he bear coming through” weer terug naar de Old Faithful area. Daar leveren we de fietsen in en kijken we terug op een super gave, mooie en voor het grootste gedeelte zonnige dag. Morgen is een rustdag, verplaatsen we ons naar de laatste campground en hebben we de tijd om boodschappen te doen en te wassen. Ook dat moet helaas tijdens een campervakantie ook gebeuren. Ook bezoeken we het visitor center waar we een aantal mooie documentaires over het park zien en kijken terug op een prachtige week in Yellowstone.  

Grand Teton National Park

Afstand                : 100 km, 2 uur rijden
Campground       : Signal Mountain Campground

Met een strakblauwe hemel vervolgen we onze weg naar het Grand Teton National Park. Dit park ligt direct ten zuiden van Yellowstone en bestaat uit indrukwekkende berglandschappen en veel wilde dieren. We rijden over een goede weg en in de verte doemen de pieken van Grand Teton op. Wat een massieve steile bergketen, geweldig. Op de toppen ligt nog sneeuw en afstekend tegen een blauwe hemel maakt dit het plaatje compleet. We vinden een leuke plek op de campground en rijden een route waaraan meerdere uitzichtpunten liggen. We komen langs de Oxbow Bent, waarin een van de giga bergtoppen weerspiegelt in de rivier. Daarna langs Teton Point, Glacier view en Blacktail Ponds overlook. Allemaal even mooi met een uitzicht over de meadows en de rivier op de bergketen. 

Bij een van de views zetten we onze stoeltjes buiten, maken we een ontbijtje klaar en zitten we heerlijk in het zonnetje van ons ontbijtje te genieten.

Vanuit het plaatsje Jackson, een leuk stadje middenin de prachtige natuur, maken we ’s middags een rafttocht.  We raften door een paar spectaculaire Rapids (stroomversnellingen), beuken tegen de golven in, het water spat ons om de oren en we doen moeite om niet uit de boot te vallen. Echt waanzinnig….  Na het raften wandelen we nog even het stadje Jackson in. Het is een leuk plaatsje met houten gebouwen, saloons, restaurantjes, barretjes. Overal hangen hanging baskets met prachtige bloemen en dat allemaal te midden van groene glooiende heuvels. We eten in een Mexicaans restaurant en drinken nog een drankje bij een life band. Rond half 9 rijden we terug naar de campground en moe maar voldaan van een geweldige en enerverende dag duiken we ons bedje in. 

De volgende dag maken we een mooie wandeling naar Inspiration Point. Hiervoor moeten we eerst met een veerboot Jenny Lake oversteken om vervolgens een steile klim te maken naar het uitzichtpunt. We rijden de scenic route langs Jenny Lake en zien verstopt in de bosjes een beer. Hij is goudblond van kleur, dus een grizzly beer, zo die hebben we ook weer gezien. We nemen de boot naar de overkant van het meer en beginnen aan de pittige hike naar boven. Maar daar worden we beloond met een prachtig uitzicht over het meer en de uitgestrekte meadows erachter. We moeten toegeven dat de natuur tijdens deze reis echt weer overweldigend is.

Rocky Mountain National Park

Afstand                : 400 km, 6 uur rijden
Campground       : Koa Campground (1 nacht)
Afstand                : 300 km, 4 uur rijden
Campground       : Glacier Basin campground (2 nachten)

Vanochtend kost het toch wat moeite om weer zo vroeg op pad te gaan, maar als we bijna bij de uitgang van het park rijden, steken er ineens drie beren de weg over. Het duurt even voordat het tot ons doordringt wat we zien, wat geweldig, zo maar voor ons op de weg op amper 100 meter afstand. Bizar!!!! Volgens mij zijn het grizzly beren, ze waren namelijk goudbruin van kleur en hadden ze de “bult” op hun rug. Maar goed het was nog vroeg, we zullen het nooit zeker weten.

Uiteindelijk komen we rond 3 uur bij een KOA campground in Rawling aan. We hadden gehoopt nog iets verder door te kunnen rijden, maar we waren behoorlijk moe en dan is het niet verantwoord. Dus we droppen de camper op onze plaats en nemen onze rust, zodat we morgen weer fit zijn om verder te rijden.

Om 6 uur gaan we weer fit op pad. De omgeving is erg mooi en het is lekker weer dus de rit verloopt voorspoedig. Als we aan het begin van de middag bij de ingang van het Rocky Mountain National Park aankomen, betrekt het en begint het te onweren. Om bij onze campground te komen, moeten we de Trail Ridge Road volgen. Dit is de hoogst gelegen weg in de USA en voert ons over een hoogte van 3713 meter. We rijden verder en we stijgen behoorlijk met vele haarspeldbochten tot de Fairview curve. Hier stoppen we want het regent behoorlijk en op sommige momenten veranderen de regendruppels in hagelsteentjes. En dat met haarspeldbochten, steile afgronden aan Bobby’s kant en rijden in een camper zijn nou niet de echt ideale omstandigheden om de bergen in te gaan. Maar goed, nadat het stopt met regenen en we in het zonnetje van het uitzicht hebben genoten gaan we weer op pad. We passeren op een gegeven moment het Alpine Visitor Center op 3595 meter hoogte. Het begint weer te regenen en de parkeerplaats staat proppievol, zodat we er met onze camper niet meer bij passen. Dus maar doorrijden. De weg loopt nu door een toendra met wederom steile afgronden, zonder vangrail of wat dan ook. Vinden we het nog leuk???? Ik weet het niet maar we verbazen ons dat er langs deze weg, hoog door de bergen, geen enkele beveiliging langs de afgronden is. Gelukkig rijdt iedereen voorzichtig, dat scheelt een hoop en dalen we op een gegeven moment weer af, maar het blijft spannend, want de hagelstenen vliegen ons wederom om de oren. En koud dat het is brbrbrbrbr…. Eind van de middag komen we veilig aan op onze campground en de donkere wolken maken langzaam plaats voor de zon. Dit avontuur zit er weer op.

De volgende dag is het prachtig weer en besluiten we de spannende route nog een keer te rijden. Nu kunnen we genieten van de mooie uitzichten en het rijden in de bergen. In de namiddag maken we een mooie hike over de Bierstadt trailhead. Het is een hike naar een bergmeer laten we het geluk hebben dat een grote Moose (eland) met een kalf ons pad kruist. De afdaling terug naar het dal is erg mooi met prachtige uitzichten en slingerende paden. Op de campground maken we weer een kampvuur en als het later op de avond frisser wordt, duiken we op tijd ons bedje in.

Nederland en Denver

Afstand                : 70 km, anderhalf uur rijden
Campground       : Kelly Dahl Campground (1 nacht)
Afstand                : 60 km, 1 uur rijden
Hotel                    : Double Tree Hilton (1 nacht)

En dan zit onze vakantie er bijna op. We rijden via een prachtige route naar het wintersportplaatsje Nederland. Het is mooi weer en op een van de terrasjes genieten we van het zonnetje en de sfeer.
Daarna gaan we terug naar  de campground, want we moeten gaan schoonmaken en inpakken.
De volgende ochtend rijden we nog een mooie route via de Boulder Canyon naar Denver, waar we ’s avonds nog een Baseball wedstrijd van de Colorado Rockies bijwonen. Het einde van de wedstrijd wordt met vuurwerk afgesloten en dat is meteen het einde van onze geweldige camperreis vanaf Denver.

Tips

 • Denk aan een Esta en als je met kinderen reist, elk kind moet in Amerika een eigen paspoort hebben
 • De prijzen van brandstof verschillen enorm in de VS. Tanken in een nationaal park of in dorpen is erg duur. Probeer daarom bij supermarkten, grote steden of langs snelwegen te tanken
 • Het is voordeliger om sommige benodigdheden zelf te kopen zoals campingstoeltjes, broodrooster e.d. dan te huren of kopen bij de verhuurder
 • Haal je boodschappen in grote supermarkten zoals de Wallmarkt of Safeway. Vaak hebben ze gratis klantenpassen, die je veel korting opleveren
 • Bij de huur van je camper zijn er een aantal kilometers (of miles) per dag gratis. Ga je hier overheen? Dan moet je achteraf bij betalen. Soms is het mogelijk om van te voren een pakket af te kopen met extra kilometers. Als je van te voren dus een beetje uitzoekt hoeveel je gaat rijden is het voordeliger om er een pakket bij te kopen
 • Hetzelfde geldt voor het afkopen van de generatorkosten. Wij doen dit nooit omdat wij de generator bijna nooit gebruiken. En tijdens het rijden laadt de generator weer op.
 • Ben je van plan veel Nationale parken te bezoeken, koop dan een National Park Pass. Deze is te koop bij de ingang van alle nationale parken en hiermee ben je vaak voordeliger uit
 • Houd er rekening mee dat de hoogte en breedte van een camper heel anders zijn. Het is handig om hier een briefje van te maken (ook in inches) en het op het dashboard te plakken
 • Je weet het vast al maar bij deze neem een wereld-stekker mee (voltage is 110) en evt. verlengsnoer voor kleine apparaten
 • Wij gebruiken altijd de wegenkaarten van Rand McNally, te koop bij vrijwel elke supermarkt of benzinestation. Hierop staan ook de scenic routes aangegeven
 • Op de snelweg word je zowel links als rechts ingehaald denk daaraan. ‘keep your line’is het motto
 • Als je op een camping (met name campings in nationale parken) buiten eet, zorg er dan voor dat er geen etensresten achter blijven. Blijven deze resten wel liggen dan moet je niet raar opkijken als een aantal beren op bezoek komen. Beren moet je ten alle tijden serieus nemen, prachtig om te zien maar ze kunnen een camper zo slopen. Bovendien als een beer went aan mensen wordt hij uiteindelijk door rangers afgeschoten, denk hier aan!
 • De laatste maar erg belangrijke tip is voor als je medicatie meeneemt op vakantie. Zorg er dan voor dat je een verklaring van de huisarts bij je hebt en/of een medicijnen paspoort zodat je door de politie, beveiligers op het vliegveld of anderszins niet aangehouden wordt, omdat de medicatie voor drug worden aangezien.

Hopelijk heb je met plezier het verslag gelezen. Het was wel een heel verhaal. Mocht je nog een vraag of opmerking hebben, vul dan even het contactformulier op de contactpagina in of laat een bericht achter op de berichtenpagina.