Camperreis naar Canada 2022

Reisschema

 • 5 juni             > vlucht naar Vancouver
 • 6 juni             > rit en ferry naar Vancouver Island – Victoria
 • 7 juni             > Victoria
 • 8 juni             > Victoria
 • 9 juni             > rit naar Port Albini
 • 10 juni           > rit naar Ucluelet
 • 11 juni           > Ucluelet
 • 12 juni           > rit naar Campbell River
 • 13 juni           > Campbell River
 • 14 juni           > rit naar Nanaimo
 • 15 juni           > Ferry naar Tsawassem en rit naar Manning Park
 • 16 juni           >  rit naar Kelowna
 • 17 juni           > Kelowna
 • 18 juni           >  rit naar Revelstoke
 • 19 juni              > rit naar Yoho Park
 • 20 juni              > Yoho Park
 • 21 juni              > rit naar Banff
 • 22 juni              > Banff
 • 23 juni              > rit over de Icefields Parkway
 • 24 juni              > rit over de Icefields Parkway naar Jasper
 • 25 juni              > Jasper
 • 26 juni              > Jasper
 • 27 juni              > rit naar Clearwater
 • 28 juni              > rit naar Kelowna
 • 29 juni              > Kelowna
 • 30 juni              > Kelowna
 • 1 juli                  > rit naar Chilliwack
 • 2 juli                  > camper inleveren en vlucht naar Sint Maarten

Na een paar camperreizen door verschillende Amerikaanse Staten te hebben gedaan is de keuze voor dit jaar op Canada gevallen. We bezoeken vanuit Vancouver, eerst Vancouver Island en rijden daarna de Rocky Mountains in om de bekende natuurgebieden rondom Banff en Jasper te bezoeken. We hebben een maand de tijd en zijn heel benieuwd of Canada net zo goed bevalt als Amerika. We gaan het zien.

 

Op weg naar Vancouver

Onze vakantie begint hectisch met een weggerotte kleine rugzak die kapot scheurt op het moment dat we naar de auto lopen om weggebracht te worden naar het vliegveld. Gelukkig hebben we nog een ander klein rugzakje en na 5 minuten kunnen we alsnog vertrekken. Tot overmaat van ramp start de auto niet, kapotte accu, hebben wij weer. Gelukkig komen we nog net op tijd met een taxi op de luchthaven aan om onze vlucht naar Toronto te halen. Die heeft vertraging, waardoor we onze aansluiting naar Vancouver nog maar net halen en we pas om 3 uur ’s-nachts in ons hotel in Vancouver aan komen. Nu maar hopen dat de rest van de vakantie soepeler verloopt .

Onze camper huren we bij Four Seasons in Abbotsford, een aanrader. We krijgen een prachtige, bijna nieuwe, 7.93 meter lange camper mee. Het is even wennen om ermee te rijden, maar als de voorkant ergens doorheen past, dan past de achterkant er ook doorheen, zeggen ze!!! De camper heeft ook nog eens een slide out, waardoor we op de campgrounds het woongedeelte uit kunnen schuiven en een zee van ruimte hebben. Nadat we bij de Safeway, ja die hebben ze ook in Canada, de eerste voorraad in hebben geslagen, zetten we koers naar Vancouver Island. 

Vancouver Island is een groot natuurpark waar we een dag of 10 de tijd voor nemen om te verkennen. We nemen de ferry vanaf Tsawwassen naar Swartzbay (Victoria) heen en de ferry van Horsebay Shoe (Nanaimo) naar Tsawwassen terug. Op Vancouver Island verblijven we op drie verschillende locaties, om zoveel mogelijk van het eiland te verkennen. Onze 1e stop is de hoofdstad Victoria, gelegen aan de Zuid Oostkust van het eiland

Victoria

Afstand: 135 km, 2 uur rijden exclusief de ferry

Campground: Salish seaside RV haven (3 nachten)

Aangezien we deze vakantie al gewend zijn aan vertragingen, staan we er niet van te kijken dat het ook met de ferry niet al te soepeltjes verloopt. Er zijn gedurende de dag al twee ferry’s uitgevallen, waardoor we pas om 21:15 uur ’s avonds de oversteek maken. Het is dan al donker, waardoor we niet kunnen zien hoe deze gigantische ferry zich tussen een aantal kleine doorgangen manoeuvreert om tegen 23:00 uur bij Swartzbay aan te meren. In het pikkedonker gaan we op zoek naar de campground, waar we uiteindelijk rond middernacht aan komen.  We zijn vandaag flink op de proef gesteld. Ik met het rijden in een camper van bijna 8 meter lang over drukke snelwegen, binnendoor wegen, een ferry op en af tussen nog veel grotere vrachtwagens en in het donker over smalle wegen naar de campground. En Bobby die ons met haar gedownloade kaarten als een ervaren gids op de juiste bestemmingen heeft gebracht. Het is wederom duidelijk, we zijn een topteam en gaan vol vertrouwen de rest van onze vakantie tegemoet.

De campground ligt aan het water met uitzicht op Victoria. In alle vroegte vliegen de watervliegtuigjes al af en aan en het is een lust om ze te zien hoe ze over het water scheren en met veel bravoure op zee landen. Vlakbij de campground is een watertaxi naar Victoria. Ook deze houdt zich niet aan het vaarschema, maar dat zijn we deze vakantie al gewend. Victoria is een prachtige oude stad met vele koloniale gebouwen. In de omgeving van Victoria kun je kilometers fietsen langs de prachtige kustlijn met mooie baaien en haventjes. Tijdens de fietstocht lunchen we op een bankje aan het water en genieten we van het zonnetje met aan de overkant van het water de besneeuwde bergentoppen van Mount Rainier (Amerika). Nadat we 30 km berg op en bergaf hebben gefietst strijken we neer op een van de vele terrasjes om van een heerlijk verkoelend drankje te genieten. 

Daarna terug naar de campground en relaxen in ons mooie huisje op wielen, wat is dit genieten!!!

Zoals elke stad heeft ook Victoria een China Town en Fisherman’s Wharf, een van de meest bekende wijkjes van de stad. Alle piepkleine huisjes drijven op het water en de Fish & chips zijn “wereldberoemd” en inderdaad super lekker. Vanaf Fisherman’s Wharf gaan we met  Eagle Tour op zoek naar walvissen. En die hebben we gevonden…. Een moeder (big mamma) met een kalf. Het voordeel van een kalf is dat de moeder minder vaak naar de diepe bodem verdwijnt en daardoor veel vaker en langer aan de oppervlakte te zien is. Nadat we ook nog een paar zeehonden hebben vastgelegd zit de boottocht erop en kijken we terug op twee geweldige dagen in Victoria.__

Port Albini

 Afstand: 200 km, 3 uur rijden

Campground: Sproat Lake Provincial Park (1 nacht)

Vancouver Island bestaat voor het grootste gedeelte uit tropisch REGENwoud en als we de volgende ochtend wakker worden, valt de REGEN met bakken uit de hemel. Onze volgende bestemming is Ucluelet en Tofino, aan de ruige westkust van het eiland. Het is een lange rit vandaar dat we voor halverwege een campground in Port Alberni hebben geboekt. Er is maar een (1) route via de schitterende Alberni- en de Pacific Rim Highway. De Rim zegt het al, de weg loopt dwars over een bergkam van Oost naar West. We weten dat er op dit moment aan deze weg wordt gewerkt en hij tijdens regenval niet in de allerbeste staat is. We twijfelen dan ook of het verstandig is deze route met dit slechte weer te gaan rijden. Veel alternatieven hebben we echter niet, het regent namelijk overal en een andere route is er niet. 

We rijden langs de Oostkust eerst naar Chemainus, een leuk plaatsje dat vooral bekend staat om zijn ruim veertig muurschilderingen (murals). Wie de murals wil bezoeken, kan de gele voetstappen volgen die op de voetpaden zijn aangebracht. Zij geven de te volgen route aan en bij elk stukje Street art staat ‘LOOK’ vermeld, zodat je er geen hoeft te missen. Onder een grote paraplu wandelen we een deel van de route. De murals zijn prachtig, maar het weer is en blijft bagger.

Na de wandeling besluiten we de gok te wagen en rijden we over de Alberni Highway naar Port Alberni. Dit gedeelte door de bergen is te doen, maar een wandeling door het regenwoud vlakbij de campground gaat hem niet worden. Ook op de campground is het een groot waterballet. Maar ach, met een boekje, een drankje en een chippie met dipsaus komen we de rest van de dag wel door.  

Ucluelet & Tofino

Afstand: 100 km, 2 uur rijden

Campground Ucluelet: Ucluelet campground (1 nacht)

Campground Tofino: Greenpoint campground (1 nacht)

Het gebied tussen Ucluelet en Tofino is bekend door het Pacific Rim NP en wordt gekenmerkt door fjorden, woeste rotspartijen en mystieke maanvormige stranden, omringd door eeuwenoud gematigd regenwoud. De route vanaf Port Alberni is prachtig en we hebben geluk dat het zonnetje vandaag erg zijn best doet om te schijnen. We slingeren langs meren en rivieren, stijgen en dalen soms 18% pff en sommige bochten zijn wel erg krap met een camper van 8 meter. 

In deze omgeving zijn prachtige wandelroutes en vooral de lighthouse loop trail bij Ucluelet is een aanrader. De Lighthouse Loop brengt je door een bemost regenwoud naar de ruige en winderige kustlijn. Het pad volgt de rand van rotsachtige landtongen en biedt fantastische uitzichten op Barkley Sound en het Amphitrite Lighthouse en tijdens onze wandeling laat het zonnetje zich weer regelmatig zien.

Aan deze kustlijn ligt ook Long Beach, een van de bekendste stranden waar de surfdudes hun kunsten vertonen. Op de parkeerplaats is het een drukte van jewelste. Buiten de stoere surfdudes lopen er ook ouders met kleine kinderen met kleine surfplankjes, helemaal ingepakt in een neopreen surfpak met capuchon, schoenen en handschoenen. Het is 15 graden, het water 12 graden en het miezert, die mensen zijn echt hartstikke gek!!!!! Of wij zijn een stel mietjes die niets meer gewend zijn na 12 jaar wonen op Sint Maarten.

De campgrounds bij Ucluelet en Tofino liggen in het tropisch regenwoud, maar vooral die in Tofino is sprookjesachtig mooi en mysterieus. We zijn omringd door bomen met mossen, waterpoeltjes en ga zo maar door. En in de avonden is het gelukkig droog, dus Bobby kon zich weer amuseren met het maken van een kampvuur.  

Campbell River

Afstand: 250 km, 4 uur rijden

Campground: Quinsam at Elk Falls (2 nachten)

Onze volgende bestemming Campbell River ligt weer aan de Oostkust en de rit door de bergen is wederom erg mooi. Het zonnetje schijnt en onderweg genieten we van een lekkere lunch op een terras. Onze campground ligt aan de Campbell River en nadat we ons op ons plekje hebben geïnstalleerd, duiken we hoestend en proestend op tijd ons bedje in. Door alle regen en kou van de afgelopen dagen voelen we ons niet 100% en met een dosis paracetamol en goede nachtrust hopen we de griep buiten de deur te houden. De covid testen zijn negatief, dus met wat extra vitamine C moet het goed gaan komen.

Aan de overkant van de campground ligt de Canyon view Trail, een hike van 6 km langs de rivier. Ondanks het feit dat we ons nog niet 100% voelen, gaan we de uitdaging toch aan. Het hakt er wel in en vooral het klimmen zorgt voor ademnood pfpfp.

In dit gebied zitten heel veel orka’s en de kans om ze in deze tijd van het jaar te spotten is erg groot. Onze geboekte boottocht gaat helaas niet door. Aangezien het een overdekte boot betreft besluiten we toch maar even voor alle zekerheid weer een Covid test te doen……. En wat denk je…. Allebei positief….. dat is echt knap waardeloos….. We zijn gevaccineerd, reizen in een camper en komen amper onder de mensen en toch is het ons gelukt Covid op te lopen.  Het is niet anders, dus vanaf nu in quarantaine in ons eigen campertje

Nanaimo

Afstand: 160 km, 2 uur rijden

Campground: Living Forest Oceanside Campground (1 nacht)

Na de teleurstelling van de boottocht te hebben verwerkt, rijden we naar Nanaimo. We hebben nog eten en drinken voor een paar dagen dus we hoeven niet onder de mensen te komen. Bobby voelt zich steeds slechter en kruipt beroerd haar bedje in. Ik voel me nog niet 100% maar wel beter dan een dag of twee geleden. Onze tijd op het prachtige Vancouver Island zit erop en we verheugen ons op de rest van de reis richting de Rocky Mountains.

Manning park

Afstand: 220 km, 3 uur rijden exclusief de ferry

Campground: Hampton campground (1 nacht)                                                                                                                                                                                                          

Op de ferry terug naar het vaste land moeten we verplicht de camper verlaten en naar het bovendek. We willen niemand met Covid besmetten, dus blijven buiten waar het echt bizar koud is. Maar goed, jas aan, muts op, mondkapje op en zoveel mogelijk uit de wind. Na 2 uur kou kleumen rijden we verder naar Manning Park. Onderweg zien we onze 1e beer die rustig aan de kant van de weg om zich heen zit te kijken. Beren op de weg zien is zo verkeerd nog niet. En wat zijn we blij dat we met een camper reizen, zo kunnen we in ieder geval contact met anderen vermijden. De campground in Manning Park is uitgestorven, we hebben geen wifi, geen netwerk, helemaal niets. Echt back to basic, heerlijk gevoel, hier houden we van!!!. Bobby voelt zich goed genoeg om een kampvuurtje te maken en voor het eerst maken we op het kampvuur spareribs klaar. Ook de route voor de volgende dag wordt voorbereid, we zijn weer “good to go”!

Kelowna

Afstand: 260 km, 3,5 uur rijden

Campground: Canyon Farms and RV park (2 nachten)

Gelukkig heb ik geen Covid klachten meer, waardoor ik weer met een mondkapje onder de mensen mag komen. Kelowna ligt aan de oever van het 135 kilometer lange Okanagan-meer. Het aangename klimaat en de uitgestrekte fruitboom- en wijngaarden op glooiende heuvels geven Kelowna een mediterraan karakter. De rit naar Kelowna is prachtige bergen maar helaas kunnen we er niet echt van genieten. We hebben namelijk een voicemail bericht ontvangen van de Health Departement van Ontario met het verzoek om terug te bellen???? We zijn redelijk overstuur, want als we iets willen vermijden is het dat de Health ministry weet dat we covid hebben. In Canada zijn ze enorm streng en kunnen we zomaar een week in een hotel in quarantaine worden geplaatst. We besluiten toch de Health Departement te bellen en het blijkt dat er een “vals” voicemail bericht in omloop is en we het bericht kunnen deleten. Volgens mij zijn we nog nooit zo opgelucht geweest. 

Op de campground staan we tussen de groenten- en fruitplantjes en zijn we voorzien van water, elektra en wifi, wat een luxe. We kunnen verse eieren en spinazie bestellen en er is een was gelegenheid. Helaas ben ik de pineut om de was te doen, want Bobby test nog steeds positief. Als we net op onze plek staan begint het gigantisch te regenen en te hagelen. Dit hebben ze hier in juni nog nooit meegemaakt. De campground staat binnen no time blank en onze camper zakt steeds verder weg in de modder. Ook de volgende ochtend regent het en onze geplande fietstocht door de Myra Canyon zeggen we af. Eind van de middag breekt het zonnetje door en genieten we van het mooie plekje en de warmte van de zonnestralen. En met een lekkere Hollandse maaltijd van spinazie, ei en gehaktbal en een heerlijke warme douche, sluiten we ons verblijf in Kelowna af. Op naar de Rocky’s.  

Revelstoke

Afstand: 200 km, 3 uur rijden

Campground: Snowforest campground (1 nacht)

Onderweg naar Revelstoke kopen we verse kersen en aardbeien bij een fruitmarkt en lunchen we bij een rivier. Het zonnetje schijnt tussen de wolken door en als we Revelstoke in rijden, bevinden we ons aan het begin van de Rocky Mountains. Mount Revelstoke National Park staat bekend om de ‘Meadows in the Sky Parkway’, een 26 kilometer lange weg met uitzicht op valleien, weiden, regenwouden en besneeuwde bergtoppen. De weg is wegens de haarspeldbochten en steilere stukken alleen toegankelijk voor campers tot 26 voet. Ik twijfel of we er aan moeten beginnen, die van ons is namelijk 26 voet…. Ach waarom ook niet, het is prachtig weer, Bobby heeft er alle vertrouwen in (die rijdt niet J), dus we gaan het gewoon doen. En wat was het overdreven, steil echt niet, haarspeldbochten oké, maar die waren zelfs met een langere camper dan 26 voet gemakkelijk te maken. De uitzichten zijn prachtig en we zijn blij dat we het erop hebben gewaagd. Halverwege maken we nog een korte wandeling om de benen te strekken en op een bankje van het mooie uitzicht over de vallei te genieten. Het begin van de Rocky’s is al prachtig, dat belooft nog wat. 

Yoho National Park

Afstand: 200 km, 3 uur rijden

Campground: Kicking Horse Campground (2 nachten)

En dan is het eindelijk zover, we rijden de Rocky Mountains in naar het prachtige Yoho National Park. Bij een van de vele wegopbrekingen krijgt Bobby het Spaans benauwd als we over een smalle weg tussen pionnetjes door langs een diep ravijn rijden. Maar het mikken gaat goed, de pionnetjes blijven staan en uiteindelijk komen we weer op de doorgaande weg uit. Onderweg naar Yoho zijn meerdere mooie wandelingen, waaronder een wandeling naar de Wapta watervallen. Maar door het druilerige weer besluiten we meteen door te rijden naar de Campground. Deze ligt midden in de natuur en we hebben een prachtige plek aan de Kicking Horse rivier. Zoals zo vaak deze vakantie breekt aan het eind van de middag het zonnetje weer door en bij een heerlijk kampvuur genieten we van het kabbelende water en de prachtige sterrenhemel. De schoonheid en rust van deze plek brengt onze gedachten naar Betty, de zus van Bobby, die twee maanden geleden de strijd tegen kanker heeft verloren. Er wordt een traantje weg gepinkt en we gaan er vanuit dat ze met ons mee is op deze reis.

Een van de hoogtepunten van Yoho is het imposante Emerald Lake. Dit meer heeft ongekend helder water en er loopt een 5 km lange wandelroute rondom het meer. Aangezien we de horde toeristen voor willen zijn, rijden we al in alle vroegte (7 uur) de parkeerplaats op. Het is prachtig weer, de zon schijnt, de hemel is blauw, het is windstil en de dennenbossen en omliggende bergen met besneeuwde toppen weerspiegelen in het kraak heldere water. Wow, dit is werkelijk een lust voor het oog en we stoppen regelmatig om van de prachtige omgeving te genieten. Vooralsnog is dit toch echt het hoogtepunt van onze reis.

Aangezien ik nog energie over heb, besluit ik de wandeling naar de Wapta watervallen alsnog te maken. Ik loop met een Canadees stel mee, aangezien het hier een berengebied is. De waterval is mooi, maar wat dat betreft zijn we wel verwend. We hebben mooiere watervallen gezien. 

Banff National Park

Afstand: 90 km, 1 uur rijden

Campground: Two Jake Lake campground (2 nachten)

En als je denkt dat je het hoogtepunt van de reis hebt gehad, dan dienen zich gewoon de volgende hoogtepunten aan Lake Louise en Lake Moraine. Deze twee meren liggen vlakbij het bekende plaatsje Banff en zijn het beste te bezoeken met de “lokale” shuttlebus.

Lake Louise heeft een oppervlakte van ongeveer één kilometer en wordt gevoed door het smeltwater van zes gletsjers. Hierdoor kleurt het water smaragd groen. Aan de oostelijke oever ligt het kasteelachtige Fairmount Chateau Hotel. Het is droog, het zonnetje laat zich regelmatig zien en in alle vroegte krioelt het er al van de toeristen. Een aanrader is de pittige wandeling genaamd de Big Beeheve trail, die eindigt bij een uitkijk platform vanwaar je Lake Louise en het Chateau kunt zien.

Tijdens deze wandeling laten we de horde toeristen achter ons en na een dik uur klimmen worden we beloond met een prachtig uitzicht op het meer en het Chateau. Nadat we een tijdje rustig op een bankje hebben genoten van het uitzicht wandelen we weer naar beneden. We horen dat men vanochtend op het pad een beer met 2 cubs heeft gezien, dus de berenspray is binnen handbereik en met hey bear, stay away bear, wandelen we naar beneden. Blijkbaar hebben we hard genoeg geroepen want wij hebben tijdens de afdaling geen beren op de weg gezien.

Met de shuttlebus rijden we naar Moraine Lake. Dit azuurblauwe gletsjermeer is omsloten door bos en scherpe bergpieken. Naast de Moraine Lake Lodge ligt een berg van rotsblokken waar je op kunt klimmen. Vanaf de top hebben we een prachtig uitzicht over het meer en de dennenbomen die het uitzicht deels belemmeren, maken het plaatje nog sprookjesachtiger dan het al is.

Omdat het vandaag prachtig weer is en de voorspellingen voor de komende dagen weer minder zijn, besluiten we ook nog naar Lake Peyto te rijden. Het meer is in tegenstelling tot de andere meren niet groen, maar fel blauw. Wow, wat is de natuur hier bizar mooi.

Onze campground ligt iets buiten Banff aan Lake Minawanka. Tijdens onze scenic drive om het meer zien we twee beren langs de kant van de weg. We kunnen maar even van ze genieten, want binnen no time stapt er een ranger uit zijn auto die met een soort gasgeweer een aantal keren de lucht in schiet. Uiteraard gaan de beren er meteen vandoor, ook beter zo, want men wil voorkomen dat de beren teveel in aanraking komen met de mens.

Na de scenic drive bezoeken we nog een aantal hotspots van Banff zoals de Cascade Ponds, de Vermilion lakes en wandelen we door de straatjes van Banff. Het is een toeristisch plaatsje met winkeltjes en terrasjes, het lijkt wel een gezellig wintersportplaatsje in Oostenrijk. Op een terrasje  genieten we onder de warmtelampen van een heerlijke Racklet en vleesgrill. Onze tijd in Banff National Park zit erop, op naar Jasper!

 

Icefield Parkway

Afstand: 160 km, 2 uur rijden

Campground: Rampart Creek campground (1 nacht)

De Icefield Parkway is een van de mooiste wegen van Canada en verbindt Banff met Jasper. De weg is 260 kilometer lang en loopt hoog door de bergen. Onderweg zie je veel natuurpracht, van besneeuwde bergtoppen en gletsjers tot turkooizen meren en klaterende watervallen. Om optimaal te genieten hebben we halverwege de route, in de buurt van het Colombia Icefield, een campground geboekt.  Voor de mooie uitzichtpunten heb je wel helder weer nodig en laat dat bij ons nou niet het geval zijn. De weergoden zijn ons deze vakantie echt niet goed gezind. Maar het mag de pret niet drukken en vol goede moed gaan we in de stromende regen op pad. Bij de Johnston Canyon maken we een wandeling naar de Lower Falls. Het pad bestaat grotendeels uit houten planken die half over het kolkende water heen hangen. Gaandeweg passeren we meerdere meren en watervallen en maken we nog een aantal korte wandelingen naar schijnbaar mooie uitzichtpunten. Het weer blijft wisselvallig, op het ene moment valt de regen met bakken uit de hemel, op bepaalde hogere delen dus door de sneeuw, en op het andere moment laat het zonnetje zich even zien. Telkens als het zonnetje even doorbreekt zien we hoe mooi de omgeving hier is. Onze campground ligt midden in een dicht bos, hoog in de bergen, dus in de sneeuw. Gelukkig hebben we een kacheltje en voor het eerst slapen we deze vakantie, midden in de zomer, in ons thermo ondergoed.

Als we de volgende ochtend van de campground rijden, zien we een sneeuwschuiver en zoutstrooier staan. Oeps dat belooft wat voor vandaag. Ook vandaag is het wisselvallig weer. Alle mooie pieken met sneeuw hangen in de mist en dat is wel heel erg zonde. Onze 1e stop is bij de Weeping Wall, een hoge rotswand waar meerdere kleine watervalletjes van naar beneden stromen. Daarna stijgen we steeds hoger de bergen in en rijden we wederom in de sneeuw met een wit landschap om ons heen. Een van de hoogtepunten van de Icefield Parkway is het Colombia Icefield. Er is een mogelijkheid om op deze gletsjer te wandelen, maar daar zien we vanaf. Het weer is bewolkt en de gletsjer ligt deels in de mist. Verder sta je er even op met weet ik het hoeveel andere mensen en daar betaal je gigantische veel geld voor. Wij kiezen voor de Icefield Skywalk, een halfronde brug die over een kloof hangt en waarvan de bodem van glas is gemaakt. Als we er overheen lopen trekt het een beetje open en hebben we best nog mooie uitzichten.

Na dit spektakel bezoeken we de mooie Tange Creek falls en de Atabasca falls en rijden we door naar de campground in Jasper. Het wordt al vrij vroeg koud, dus we duiken op tijd het campertje in. Morgen schijnt het voor het eerst echt mooi weer te worden. We gaan het zien.

Jasper National Park

Afstand: 140 km, 2 uur rijden

Campground: Wapiti campground (3 nachten)

We hebben het eerder gehad over de hoogtepunten van onze reis, maar toen wisten we nog niet wat Jasper National Park voor ons in petto had. Als 1e het prachtige Maligne Lake met het piepkleine eilandje genaamd “Spirit Island”. Dit is het meest gefotografeerde eilandje in Canada en was jarenlang het symbool van de Kodak fotorolletjes. Het heeft de afgelopen dagen veel geregend met als resultaat dat hoger in de bergen een flink pak sneeuw is gevallen. Als we aankomen bij het meer zien we de blauwe lucht met de prachtige besneeuwde bergketens op de achtergrond weerspiegelen in het rimpelloze heldere water. Er hangt tevens een mooie mist over het meer, wat het geheel nog indrukwekkender maakt. Na een uurtje varen komen we aan bij het kleine, maar magische Spirit Island. Eigenlijk is het niet eens een eilandje. Alleen in de vroege zomer, wanneer de waterstanden hoog genoeg zijn door het vele smeltwater, is het een eilandje. Gaandeweg de zomer daalt het waterpeil, waardoor het eilandje met de wal verbonden is.. Ik heb geen idee hoeveel foto’s ik tijdens deze boottocht heb gemaakt, maar de schoonheid van deze natuur is niet vast te leggen. Wat mij betreft overtreft deze boottocht zelfs onze wandeling bij het Emerald Lake. Na de boottocht nemen we nog een heerlijke lunch op het terras en als we terug rijden naar de campground komen we warempel nog op twee plaatsen een beer tegen. Op de campground zetten we onze stoeltjes bij de rivier en genieten we van de rafters die voorbij komen drijven en van de ondergaande zon. Deze dag kan niet meer stuk…

Het 2e hoogtepunt is een scenic drive naar Pyramid Lake. Ook hier weerspiegelen de omringende besneeuwde bergtoppen in het heldere kalme water. De zon schijnt volop, maar het is fris en het smeltwater vanuit de bergen is ijskoud. Ondanks dat trekken we de stoute schoenen en een zwemvest aan en wagen we ons in een kano het water op. Prioriteit is rustig blijven zitten en er alles aan doen om niet in het ijskoude water te vallen. Rustig peddelen we over het meer en genieten we van de mooie omgeving. Na een uurtje rijden we naar de five lakes trail voor een prachtige wandeling van 5 km langs zoals gezegd five lakes. Elk meer heeft een unieke kleur en het is een heerlijk relaxte wandeling zonder al te veel klimmen en dalen. Er zijn op het wandelpad beren gesignaleerd, maar helaas hebben wij ze gemist. Maar dat mag de pret niet drukken. Omdat we op de Icefield Parkway door het slechte weer niet echt van de omgeving konden genieten, besluiten we op deze heldere dag nog een kilometer of 50 terug te rijden. En inderdaad, de omgeving is prachtig en we hebben er geen spijt van dat we deze extra kilometers hebben gemaakt. Op de campground trekken we een fles bubbels open om te vieren dat Bobby inmiddels ook negatief getest is. Met een kampvuur en spareribs sluiten we de dag af

Wells Gray Provincial Park

Afstand: 370 km, 4,5 uur rijden

Campground: Dutch Lake campground (1 nacht)

Na een aantal geweldige dagen in Jasper gaan we weer op pad. Dit keer via Blue River, waar we een boottocht hebben geboekt, door naar Wells Gray Park. De kans op het spotten van beren is bij Blue River erg groot. Helaas waren de beren ver te zoeken en dan is het wel een erg dure trip. Maar goed dat mag de pret niet drukken.

We vervolgen onze weg naar het plaatsje Clearwater. Hier ligt het Wells Gray Provincial Park wat bekend staat om zijn watervallen. Aangezien het mooi weer is en de voorspellingen voor morgen weer minder zijn, besluiten we dezelfde dag nog even het park in te rijden. Na een paar mooie watervallen houden we het voor gezien. Het was een lange dag en we moeten nog beslissen hoe we de laatste week van onze vakantie verder reizen.

Kelowna

Afstand: 240 km, 3,5 uur rijden

Campground: Canyon Farms and RV park (3 nachten)

We besluiten nogmaals naar Kelowna te gaan. Het weer is er nu een stuk beter en we willen alsnog de gemiste fietst- en wijntour gaan doen. De route naar Kelowna is mooi en we hebben voor twee nachten weer een super leuke plek op de Canyon Farms campground. De laatste twee nachten willen we nog in de buurt van de Harrison Hot Springs gaan staan, zodat we op vrijdag de 1e, Canada Day, nog een lekker dagje bij de Hot Springs door kunnen brengen, voordat we de camper weer in moeten leveren. En ja, vergeet het maar, met het weekend van Canada Day is er nergens nog een plek te krijgen. Gelukkig is er nog een extra nacht in Kelowna beschikbaar en we besluiten, als we nergens meer iets kunnen vinden, de laatste nacht bij Abbotsford op een parkeerplaats te gaan staan. Maar nu eerst genieten van Kelowna en omgeving, nu met heerlijk zomers weer.

Tijdens de wijntour bezoeken we vijf verschillende wijngaarden en proeven overal zowel wit, rood als op een plaats ook de Cider. Er is zelfs een Cider wijn met hoppe, ook erg lekker. Alle wijngaarden zijn verschillend qua opzet, de ene met een nog ouderwetse rondleiding in wijnkelders met wijnvaten, de andere modern met 3D etiketten op de flessen, een wijngaard met een prachtige tuin waar we buiten in het zonnetje de wijnen kunnen proeven en de laatste ligt hoger in de heuvels met een prachtig uitzicht over de stad.  Bij deze wijngaard ligt een belachelijk grote villa met zwembad en een prachtig groot grasveld waar je met je eigen dekentje kunt gaan zitten, als je maar een flesje wijn bij ze koopt. Al met al een leuke ervaring die we niet hadden willen missen.

Ook de fietstocht door de Myra Canyon is super gaaf. We rijden met de camper via een steile gravelweg met smalle bochten, dus niet echt geschikt voor een camper van bijna 8 meter, naar het startpunt van de tocht. De weg naar boven valt mee, al wordt alles in de camper heen en weer geschud door de vele gaten in de weg.

Nadat we onze fietsen hebben gekregen fietsen we 11 km over een deel van de historische Kettle Valley Railway, een voormalige spoorlijn die dwars door British Columbia liep. De route heeft 18 houten bruggen en 2 tunnels en omdat je op zo’n 1200 meter hoogte fietst word je getrakteerd op mooie vergezichten. We genieten van de super leuke fietstocht en het is een mooie afsluiting van onze tijd in Canada.

’s Middags rijden we naar Kelowna om te tanken en nog een paar boodschapjes te halen voor de terugweg. Westjet heeft namelijk geen standaard eten aan boord en iets kopen is belachelijk duur. We rijden ook nog even voor een wandeling naar het City Park. Op de parkeerplaats rijdt net een camper weg, die van onze buurtjes bij Canyon Farms, dus met heel veel geluk kunnen we onze camper kwijt. We wandelen langs de boulevard tot aan een haventje waar een groot beeld genaamd Sail, staat. Dit beeld is door de vader van Lesley gemaakt. Nadat we een lekker ijsje op een bankje hebben opgegeten, wandelen we terug naar de RV en gaan we terug naar de campground. We nemen een drankje met chips en dipsaus en na het avondeten ruimen we de koelkast uit. Alles wat over is geven we aan een jong stel met kinderen, die 2,5 maand door Canada trekken. We ruimen de laatste spulletjes op en morgen gaan we op weg naar onze laatste bestemming. 

Chilliwack

Afstand: 300 km, 3,5 uur rijden

Campground: Chilliwack RV en Campground (1 nacht)

De enige plek voor de laatste nacht in de buurt van Abbotsford was de Chilliwack RV en campground. Er was nog een klein tentplekje beschikbaar maar de vriendelijke meneer aan de telefoon zei dat we onze camper er neer mogen zetten. Hij zei letterlijk: “I will squeeze you in”. Wij vinden het allang goed, we hebben een plek voor de laatste nacht op een half uurtje rijden van Abbotsford vandaan, helemaal goed. Als we bij de campground aan komen, moeten we naar het tentgedeelte rijden om de camper neer te zetten. Iedereen kijkt ons vanuit zijn tentje al vreemd aan, want hier horen geen campers thuis. En dat “squeeze you in” was echt squeeze you in, pfpfpf het kostte me heel wat moeite om de camper op zijn plek te zetten. We beginnen maar meteen met inpakken en schoonmaken en zoals altijd maken we nog een (1) laatste kampvuurtje om de vakantie af te sluiten.

Nadat we de volgende ochtend nog ons afval gedumpt hebben en vol getankt leveren we met weemoed “onze” camper in. De 5 weken zijn voorbij gevlogen, het weer zat niet altijd mee, maar wat hebben we weer genoten van de vrijheid en het leven in de natuur. Op naar een volgende reis, whenever, wherever J

Chilliwack

Hopelijk heb je met plezier het verslag gelezen. Het was wel een heel verhaal. Mocht je nog een vraag of opmerking hebben, vul dan even het contactformulier op de contactpagina in of laat een bericht achter op de berichtenpagina.